BIOGRAFIA

 

Mariona Escoda, doblement premiada pel seu treball de recerca «En veu pròpia, una aproximació a les tècniques de cant líric i modern». Rep el 2019 el Premi de recerca Ramon Llull amb la Distinció de les Universitats Blanquerna – URL i el 2020 el Premi de Recerca Jove de la Generalitat de Catalunya. Aquest projecte estudia la veu aplicada al cant, tècniques i mètodes, i donà nom al seu concert a veu i piano «En veu pròpia».

Nascuda el 2001, ha estat vinculada al món de la música des dels 5 anys. Primer en cant coral i més tard formant-se en violí, piano, cant clàssic i cant modern. També ha obtingut el certificat en els nivells 1 i 2 d’Estill Voice Training (Voice Craft) amb Viv Manning. Actualment compagina els concerts amb els seus estudis universitaris en logopèdia i la formació en cant.

Als 12 anys ja actuava com a cantant solista o violinista en vàries formacions i als 13 va guanyar el concurs de cant «Nadales Tolmos» a nivell dels Països Catalans. Aquest li va permetre protagonitzar la nadala «Nadal al teu costat». A partir d’aquí, ha col·laborat amb diversos músics, productores i varis programes de ràdio i televisió.

Als 16 anys es va introduir en el món del teatre musical a nivell nacional, i als 17 en concerts de gran format com «Mamapop» a Lleida i Andorra. Ha cantat en diverses gales, actes benèfics i concerts a veu i piano arreu del territori català. Ha protagonitzat videoclips com el de la cançó «Mil sabors», d’una campanya per promocionar la fruita de Catalunya, o «Don’t stop me now» en motiu de Reus Capital de la Música 2018.  També ha posat la seva veu en l’actual i oficial «Himne de la Colla Vella dels Xiquets de Valls» i en el documental «The stone circle» produït als Estats Units.

Als 18 anys publica el seu primer single «8 de Març» composat en motiu del Dia internacional de la Dona, amb la lletra de l’escriptora i poetessa Maria-Mercè Marçal. El dia següent de publicar-se «8 de Març», l’àudio va tancar el programa MÉS 324 de TV3 presentat per Xavier Graset.

Als 20 anys publica el seu primer treball discogràfic «Tal com havia de ser». És un EP d’estil pop-rock que desprèn influències de la seva experiència en teatre musical. Una proposta innovadora i exquisida que val la pena escoltar. Totes les cançons, tant la lletra com la música, han estat composades per ella connectant amb el que sentia, com es trobava i intentant exterioritzar situacions i sentiments passats o presents de la seva vida que mereixien ser transformats en cançons. Es considera que és un treball molt personal, pensat i treballat amb un resultat excel·lent. «Tal com havia de ser» s’estrenà al Teatre principal de Valls dins de la programació de les Decennals 21+1. 

 

Guanyadora de la primera edició d’EUFÒRIA (2022) talent show que ha trencat tots els records d’audiències de TV3: 

Als 20 anys Mariona es presenta al càsting del programa Eufòria de TV3. En la primera fase presencial van ser escollits més de 1500 participants i després de superar 3 fases més, aconsegueix ser una de les 16 concursants que entrarien a formar part del programa. 

Ja amb 21 anys i després de superar 13 gales sent la única concursant que mai havia estat a la zona de perill, Mariona esdevé la guanyadora de la primera edició del programa Eufòria de TV3, amb un resultat del 61% dels vots de l’audiència. A més del guardó distintiu del programa, Mariona aconsegueix un contracte discogràfic amb Musica Global, cantar amb Miki Núñez la cançó de l’estiu de TV3 i Catalunya ràdio «Llums de Mitjanit» i participar en el disc de La Marató de TV3.

Un mes més tard, es programen 2 concerts al Palau Sant Jordi de Barcelona amb un resum de les cançons d’Eufòria i els 16 concursants del programa. Aquests esdevindran un èxit rotund de públic amb més 17000 espectadors per sessió.

A partir d’aquí Mariona col.labora al concert 40 principales de Santa Cristina d’Aro, als festivals Canet Rock i Cap roig amb Miki Núñez, Jardins Terramar de Sitges amb Joan Dausà, Castell de Peralada amb el tenor Josep Carreras i l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu o a l’acte institucional de la Diada cantant l’himne Nacional de Catalunya. Ja amb la seva banda actua a festivals com Sons del Món de Roses o l’Acústica de Figueres, entre altres.

També al mateix any i durant tota la temporada, actua a l’espectacle musical «El Petit Príncep», dirigit per Àngel Llàcer i Manu Guix, en el paper de «La Rosa».

Al març del 2023 guanya un premi Enderrock. La cantant vallenca va rebre el guardó de millor artista revelació de l’any 2022 per votació popular. Uns dies més tard surt a la venda el seu segon treball discogràfic «D’una altra manera» amb aires de pop, cançó d’autor i, fins i tot, rock, en què l’artista busca reivindicar-se. Deu cançons amb lletres personals on es vol mostrar tal com és, sense barreres i sense cap frontera, i que es presentà el 16 d’abril a la Sala Paral·lel 62 (Antiga Sala Barts) amb entrades exhaurides. Tot seguit entra en gira acompanyada d’una gran banda. Entrades a la venda aquí: GIRA 2023 – ENTRADES